سوالات متداول نشر دیجیتال

سوالات متداول نشر دیجیتال

سوالات متداول در خصوص نشر دیجیتال، ناشر دیجیتال، رسانه دیجیتال، اخذ مجوز، حامل دیجیتال و …

مسئولیتهای مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال چیست؟

مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال به عنوان واحد مستقلی در دومین سطح سازمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (هم طراز با سطح سازمانی معاونت های تخصصی این وزارتخانه)، علاوه بر مأموریت توسعه و تصدی کاربری ابزارهای میتنی بر فناوری نوین ارتباطات و اطلاعات در حوزه ستاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وظایف و مسئولیت های ذیل را برعهده دارد:

1- مطالعه و تدوین مستندات راهبردی در حوزه رسانه های دیجیتال و همچنین کاربری فناوری نوین اطلاعات و ارتباطات در بخش فرهنگ کشور.

2- حمایت از انجام فعالیت های پژوهشی، در حوزه رسانه های دیجیتال و تعامل فرهنگ و فناوری اطلاعات و ارتباطات.

3- حمایت از توسعه کمی و کیفی رسانه های دیجیتال و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش فرهنگ و همچنین صادرات رسانه ها و آثار فرهنگی و هنری رقومی داخلی به خارج از کشور.

4- انجام یا حمایت از انجام فعالیت های، تبلیغی، ترویجی، فرهنگ سازی و ارتقای دانش و مهارت های تخصصی در حوزه رسانه های دیجیتال و فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش فرهنگ و هنر.

5- صدور مجوز و نظارت بر فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه رسانه های برخط، بسته های نرم افزاری رسانه ای، نشر رقومی، تکثیر و عرضه حامل های دیجیتال و برپایی مراکز عرضه داده و سامانه های عرضه برخط و خدمات مرتبط.

6- بررسی نرم افزارهای رایانه ای و محتوای آنها از جهت فرهنگی و ثبت مالکیت حقوق مادی و معنوی و صدور مجوز انتشار بسته های نرم افزاری رایانه ای.

7- صدور مجوز و نظارت بر واردات، صادرات و تولید سامانه ها، نرم افزارها، تجهیزات و سخت افزارهای رایانه ای مورد استفاده در پدیدآوردن، تکثیر، نشر، عرضه و اجرای رسانه ها و آثار و محصولات فرهنگی و هنری.

8- صدور مجوز تأسیس و نظارت بر فعالیت تشکل های صنفی رسانه های دیجیتال و همچنین حمایت از آنها.

9- تدوین و پیشنهاد قوانین و مقررات و همکاری و هماهنگی با مراجع قضایی و انتظامی در خصوص کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش فرهنگ، رسانه های دیجیتال و ثبت و نشر نرم افزارهای رایانه ای.

10- تعامل و هماهنگی با سایر دستگاه ها و مراجع ذیربط و سازمان ها و مؤسسات بین المللی در اجرای وظایف محوله.

منظور از ثبت و نشر چیست؟

  • ثبت: عبارت است از ارائه درخواست جهت دریافت “گواهی ثبت” که همان سند مالکیت مادی و معنوی اثر می باشد.
  • نشر: عبارت است از قراردادن نرم افزار جهت استفاده عموم افراد جامعه اعم از اینکه بر روی یکی از حاملهای رایانه ای تکثیر شده یا به منظور فوق در محیط های رایانه ای قابل استفاده برای دیگران قرار داده شود.

در حال حاضر نشر نرم افزارها برای متقاضیان حقیقی یا حقوقی فقط از طریق انتخاب یکی از ناشرین دیجیتال امکان پذیر می باشد (برای دریافت لیست ناشران دیجیتال فعال مورد تایید این مرکز به صفحه اصلی  سایت مراجعه نمایید).

نقش ناشران دیجیتال در فرآیند ثبت و نشر آثار چیست؟

اشخاص حقوقی که از واحد” امور فعالیتهای فرهنگی دیجیتال” این مرکز مجوز فعالیت دریافت کرده اند به عنوان ناشران دیجیتال شناخته می شوند.

متقاضیان انتشار آثار، باید توسط این اشخاص فرآیندهای مرتبط (دریافت پروانه انتشار،مجوز تکثیر،شرکت در جشنواره ها و ….) را انجام دهند.

تاییدیه فنی چیست و چگونه می توان دریافت نمود؟

جهت دریافت گواهی ثبت ارائه برگه تاییدیه فنی نرم افزار که توسط شورای عالی انفورماتیک صادر می شود ضروریست لذا جهت اقدام به وب سایت زیر مراجعه نمایید:

www.shci.ir

فایل تعهد نامه چیست؟

نمایندگان پس از ارسال درخواست خود به دبیرخانه/ناشر این فایل را از صفحه شخصی خود دریافت نموده و ذخیره می کنند و پس از چاپ و مطالعه، آن را مهر و امضا نموده و همراه مدارک و آثار نرم افزاری به دبیرخانه ارائه می دهند.

نماینده چه نقشی در این سامانه دارد؟

شخص نماینده که می تواند حقیقی یا حقوقی باشد به عنوان رابط بین دست اندرکاران اثر و دبیرخانه یا دست اندرکاران  اثر و ناشر آن تعریف شده است.

دست اندرکاران آثار می توانند نماینده شوند، به عبارتی یک شخص می تواند هم نماینده باشد  و هم دست اندرکار یا دو شخص متفاوت این نقشها را برعهده گیرند.

اطلاعات نماینده را چگونه می توان تغییر داد؟

برخی از اطلاعات نماینده را میتوان در فرمهای دست اندرکاران حقیقی و حقوقی تغییر داد (در صورت استفاده از گزینه بارگزاری اطلاعات نماینده) و برخی دیگر با هماهنگی دبیرخانه قابل تغییر می باشند.

دست اندر کاران چه اشخاصی هستند؟

اشخاصی که در روند تهیه و یا تولید نرم افزار نقش داشته اند مانند: پدیدآور (برنامه نویس، گرافیست،طراح و تحلیلگر) ، مالک، تهیه کننده یا مجری.

هزینه ثبت چقدر است و به چه حسابی واریز می شود؟

مبلغ 1,000,000 ریال، شماره حساب 51/1031، قابل پرداخت در بانک ملی، واریز به خزانه داری کل تحت عنوان تمرکز وجوه حاصل از خدمات ثبتی.

نکته: نرم افزارهای فرهنگی مشمول تخفیف هستند. در این خصوص با دبیرخانه تماس گرفته شود.

مدارک مورد نیاز برای شروع فرآیند ثبت چیست؟

مدارک و آثار مورد نیاز برای ارسال به دبیرخانه ثبت نرم افزار در فایل تعهد نامه درج شده است. متقاضیان ثبت می توانند  پس از ارسال الکترونیکی درخواست به دبیرخانه فایل را با انتخاب دکمه “دریافت تعهدنامه”دریافت کنند.

چنانچه درخواست پروانه انتشار و یا مجوز تکثیر باشد، پس از ارسال الکترونیکی درخواست به ناشران دیجیتال از طریق ایشان می توانندفایل را دریافت کنند.

فایل تصویر شخص حقیقی و آرم شخص حقوقی را چگونه می توان تغییر داد؟

به راهنمایی  صفحه دست اندرکاران حقیقی و حقوقی در صفحه شخصی خود مراجعه نمایید.

منظور از صفحه شخصی در سایت چیست؟

به هر متقاضی که درخواست ثبت نرم افزار  خود را دارد کلمه و رمز عبور  اختصاصی داده می شود تا با استفاده از این گذر واژه ها به صفحاتی از سایت وارد شوند که اطلاعات درج شده در آن کاملا اختصاصی می باشد.

محتوای دیجیتال چیست ؟

به داده های دیجیتال که دارای نرم افزار مستقل به خود جهت اجرا برروی رایانه نمی باشند، محتوای دیجیتال گفته می شود.

محتوای دیجیتال شامل چه دسته محصولاتی می شود؟

محتواهای در دسته بندی های ذیل در این مرکز با عنوان محتوای دیجیتال شناخته می شود :

  • فایلهای صوتی

نمونه پسوندهای (Wav,MP3,OGG ,WMA,RA,RAM,RM,MID,…)] قطعات کوتاه موسیقی – داستانهای گویا – سخنرانی و … [

  • فایلهای تصویری (فیلم)

نمونه پسوندهای (MPG,AVI,DAT,…)]فیلم مستند – مداحی – سخنرانی و…[

  • فایلهای متنی

نمونه پسوندهای (TXT,DOC,PDF,…)

  • فایلهای تصویری ثابت (عکس)

نمونه پسوندهای  (BMP,JPG,GIF,TIF,PSD,CDR,…)

  • فایلهای سیستمی

نمونه پسوندهای فایلهای غیر اجرایی (DLL,c#,VB.NET,DAT) به جز فایل های (EXE,BAT) موبایل

سامانه ی برخط چیست ؟

هر سامانه ای که امکان قراردادن محتوای دیجیتال در معرض دسترس عمـوم و یا بیش از یک هزار مخاطب مشخص یا نا مشخص از طریق بستر شبکه را فراهم می آورد.

محتوای سامانه ی برخط شامل چه نوع محصولاتی می شود؟

محصولاتی نظیر شبکه گسترده جهانی Word wide Web، شبکه های محلی Interanet، شبکه های مبتنی بر فناوری بلوتوث، شبکه های تلفن ثابت و همراه  IN، و رسانه برخط پیام ده  Sms Sender را شامل می شود.

من وارد کننده نرم افزارهای اورجینال هستم برای ثبت آثار باید چکار کنم؟

با توجه به عدم عضویت جمهوری اسلامی ایران به سازمان تجارت جهانی WTO امکان ثبت این آثار و ایفای حقوق طبق قوانین فعلی مقدور نمی باشد.

لذا کلیه آثار نرم افزاری خارجی قابل عرضه و فروش در کشور می بایست مجوز تکثیر نرم افزار های خارجی را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اخذ نمایند.

محصولات من ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار هستند برای ثبت چه کارهایی باید انجام دهم؟

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی ثبت و صدور شناسنامه آثار نرم افزاری تولید داخل در کشور می باشد و باید همانگونه که عرضه می شود تحویل دبیرخانه گردد.

جهت ثبت سخت افزاری که مالکیت آن متعلق به متقاضیان می باشد، به اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی مراجعه نمایند.

ضوابط مرکز در خصوص تولید نرم افزار را از کجا می شود دریافت نمود؟

در خصوص ضوابط می توانید به صورت حضوری به آدرس مرکز توسعه فناوری اطلاعات تهران خیابان سمیه روبروی برج سپهر مراجعه نمایند.

ضوابط فایلهای روی حامل و روی بسته را از کجا می شود دریافت کرد؟

رعایت دستور العمل خط و زبان فارسی الزامی است. در روی حامل، بسته یا صفحه اول نرم افزار  فضای متن فارسی باید حداقل یک و نیم برابر متون خارجی باشد.

مدارک را چگونه باید آماده سازی و ارسال کنم؟

ارجاع به برگه های تعهد نامه شود (فایل حاوی این برگه ها پس از ارسال درخواست از منوی درخواست به ناشر/دبیرخانه قابل دریافت است).

منظور از تعلیق چیست؟

آثار نرم افزاری که در واحد های بررسی مشروط به اصلاح نرم افزار می باشند، پس از اعلان  ابلاغیه (ارسال به  صفحه شخصی متقاضیان) در صورت عدم اصلاح و تحویل در مهلت های مقرر، به صورت سیستمی از فرآیند بررسی خارج می شوند که قابل بازگشت نیست. در این حالت می بایست نرم افزار دوباره در سامانه ثبت و کد پیگیری جدید دریافت نماید و مبالغ واریز شده نیز مجددا اخذ می گردد.

زمان صدور مجوز نرم افزار به طور کلی چقدر است؟

بستگی به حجم و نوع محتوا و همچنین وجود یا عدم وجود موارد اصلاحی دارد و نمیتوان تاریخ معینی اعلام کرد.

مالکیت معنوی و اجازه نامه های حقوقی چرا و چگونه اخذ می شود؟

اجازه نامه های حقوقی به دلیل جلوگیری از سوء استفاده از حق مالکیت معنوی پدید آورنده اثر توسط ناشر و یا دیگران اخذ می شود.

نحوه بستن قرارداد اجازه نامه به صورت قراردادی فی ما بین پدید آورنده و ناشر است که در آن یا حقوق مالکیت معنوی نرم افزار به ناشر واگذار می شود یا اینکه از مفاد این قرار داد برداشت می شود که بهره برداری از این اثر توسط ناشر و یا دیگران از نظر پدیدآورنده بلامانع است.

روند بررسی تفکیکی (حقوقی) چقدر طول می کشد؟

محتوای حقوقی نرم افزار ممکن است از دو نظر نیاز به اعلام نظر حقوقی داشته باشد:

  • الف) بخشی از محتوای نرم افزار که به نوعی باید با معاونت های مربوطه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چک شود که این کار در قالب استعلام مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال از معاونت های مربوطه انجام می شود که به محض دریافت پاسخ استعلام نتیجه روی روند بررسی نرم افزار اعمال خواهد شد (بین دو تا سه هفته)

 

  • ب) بخشی از محتوای نرم افزار است که توسط کارشناس حقوقی تشخیص داده می شود که نیاز به دریافت اجازه نامه از پدیدآورنده اثر دارد. این موضوع در قالب ابلاغیه ای از طرف مرکز به متقاضی اعلام می گردد و بسته به زمان ارایه نامه مذکور روند بررسی به طول خواهد انجامید ولی به محض ارایه اجازه نامه نتیجه روی روند بررسی اعلام خواهد شد (زمان بستگی به توانایی متقاضی جهت اخذ اجازه نامه مذکور دارد)

جهت طرح سوالات و ارتباط با کارشناس این بخش با آدرس الکترونیکی s.mehdipour@farhangmail.ir مکاتبه نمایید.

واحد های مختلف بخش بسته های نرم افزاری چیست و روال بررسی و تصویب آن برای صدور مجوز به چه صورت است؟

پس از تحویل ۴ نسخه به دبیرخانه نرم افزار وارد روال بررسی می شود که به این گونه می باشد:

  • 1) بررسی کلی: نرم افزار از لحاظ محتوایی بررسی می شود.

  • 2) بررسی تفکیکی: نرم افزار از لحاظ حقوقی بررسی می شود.

  • 3) بررسی تطبیقی: نرم افزار را از لحاظ فنی بررسی می شود.

  • 4) جلسه کارگروه: در این جلسه با حضور مدیران واحد های مرکز تصمیم گیری نهایی جهت اخذ مجوز صورت میگیرد.

  • 5) صدور مجوز: مجوز نرم افزار صادر می گردد .

آیا فروش نرم افزار دارای مجوز محدودیت مکانی دارد و عرضه آن فقط باید در مکان های خاصی صورت بگیرد؟

خیر. عرضه و فروش نرم افزار دارای مجوز هیچگونه محدودیتی ندارد.

برای ثبت اثر در مرکز رسانه‌های دیجیتال و عرضه آن در بازار از چه طریقی می‌توان اقدام کرد؟

برای ثبت یک اثر در سامانه مرکز رسانه های دیجیتال، باید یا ناشر حقوقی یا ناشر حقیقی دیجیتال باشید یا اینکه یک ناشر را از لیست ناشرین مجاز انتخاب نمایید. بنابراین درصورتی که ناشر حقوقی یا حقیقی نیستید، جهت حفظ مالکیت اثر، ابتدا نرم‌افزار را در پنل کاربری خودتان ثبت نمایید و سپس در ادامه روند ثبت، جهت نشر در بازار پس از هماهنگی قبلی با ناشر، اقدام به انتخاب ناشرین دارای مجوز نمایید.

فرایند تغییر نماینده اثر چگونه است؟

جهت تغییر نماینده اثر، هم ناشر و هم نماینده (تولید کننده و یا شخصی که اثر متعلق به اوست) باید موافقت خود را با این امر طی نامه‌ای با ذکر لیست نرم افزار و کدپیگیری آن در دبیرخانه مرکز ثبت نمایند.

فرایند تغییر ناشر اثر چگونه است؟

جهت تغییر ناشر یک اثر، ناشر قبلی، ناشر جدید و نماینده اثر (تولید کننده و یا شخصی که اثر متعلق به اوست) باید موافقت خود را طی نامه‌ای جداگانه با ذکر لیست نرم افزار و کدپیگیری آنبه دبیرخانه مرکز اعلام نمایند.

چه مدارکی برای اخذ مجوز نرم افزار، نیاز است؟

برای اخذ مجوز نرم افزار بایستی الف) مدارک افراد دست اندرکار (مالک، تهیه کننده و …) نرم افزار و ب) مدارک و مستندات نرم افزار به شرح ذیل لازم است.

  • الف) مدارک تهیه کننده یا مالک نرم افزار

  • تکمیل و ارسال فرم پیوست مربوط به مشخصات تهیه کننده یا مالک نرم افزار (برای افراد حقیقی)  یا  تکمیل و ارسال فرم مشخصات تهیه کننده یا مالک نرم افزار (برای افراد حقوقی)
  • کپی صفحه اول شناسنامه (دو سری) + فایل JPG از صفحه اول شناسنامه
  • کپی پشت و رو از کارت ملی (دو سری) + فایل JPG از صفحه پشت و رو کارت ملی
  • کپی از آگهی نامه تاسیس شرکت (دو سری)  + فایل JPG  (فقط برای افراد حقوقی)
  • کپی آخرین روزنامه رسمی شرکت (دو سری)  + فایل JPG (فقط برای افراد حقوقی)

 

  • ب) مدارک نرم افزار

  • تکمیل و ارسال فرم مشخصات نرم افزار
  • پنج سری کامل از  CDیا DVD  نرم افزار
  • پنج سری کامل از متعلقات نرم افزار (مانند: شماره سریال، قفل سخت افزاری یا …)
  • پنج سری پرینت (سیاه سفید یا رنگی) از طرح مربوط به جلد یا جعبه نرم افزار بر روی برگه A4 + فایل JPG  طرح مربوطه
  • پنج سری پرینت (سیاه سفید یا رنگی) از طرح مربوط به لیبل روی CD  یا DVD  بر روی برگه A5  + فایل JPG  طرح مربوطه

 

تذکر: با توجه به اینکه علاوه بر محتوای نرم افزار ، طرح جلد و طرح لیبل روی CD یا DVD هم مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تائید شدن کلیه موارد (نرم افزار و طرحهای روی آن)، مجوز صادر میشود، لذا  قبل از صدور مجوز اقدام به چاپ پک یا جلد نرم افزار ننمائید.

 

دانلود فرم مشخصات تهیه کننده یا مالک نرم افزار برای افراد حقیقی

دانلود فرم مشخصات تهیه کننده یا مالک نرم افزار برای افراد حقوقی

دانلود فرم مشخصات نرم افزار برای افراد حقیقی

شرکت مهندسی ارتباط گستر پرشیا به عنوان اولین شرکت ناشر دیجیتال در استان اصفهان، دارای مجوز رسمی از مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آماده همکاری و ارائه خدمات نشر دیجیتال به کلیه تولیدکنندگان بسته های نرم افزاری، شرکتهای تبلیغاتی ، روابط عمومی سازمانها و افراد حقیقی و حقوقی در سراسر کشور میباشد.
درباره ما
ارتباط گستر پرشیا (EGP) توسعه دهنده نرم‌افزار و ناشر دیجیتال دارای مجوز رسمی از مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیش از ربع قرن سابقه درخشان.
اصفهان خیابان پروین خیابان صباحی شماره 174 طبقه 4
-32327424031